OVI

 Timo teki oven ja lahjoitti tarvikkeet, oven uuteen aikaan, ovi on avoin, paikalla oli aiemmin kirjojen ja lehtien vaihtopiste, se on nyt lopetettu, käyttö oli vähäistä, jotain uutta tulee tilalle, kuten yhteistyömme kylämme hyväksi. Kuva on sumuinen, aamulla varhain oli vielä sumua kun kävin kuvaamassa sen, oven pinta on upea, se on tehty pirkka laudoista, tuskin kuitenkaan K-kaupan, Timo selitti, laudat on tapulin välilautoja, pitää kuitenkin maalata, maalaamme sen postilaatikon telineen punaiseksi, se sopii hyvin meidän värimaailmaan, varasto pitää myös taas kerran oikaista, vapaaehtoisia olisi hyvä löytyä, kylästä, tunnin homma.

Talkoopäivää vietettiin aurinkoisen sään vallitessa yhdessä Rasimäen kyläyhdistyksen, Valtimon Suojärviseuran ja Nurmeksen ortodoksisen kappeliseurakunnan kanssa, väkeä oli runsaasti molemmissa kohteissa eli Tsasounalla ja Tulehmolla, mukana oli myös Omavaraopiston opiskelijoita.

Annetaan ensin puheenvuoro Viljamille joka oli yksi Omavaraopiston opiskelijoista:

TALKOOPÄIVÄ

Lauantaina 11. syyskuuta kerääntyi Rasimäellä talkooporukka,  parikymppisistä mummoihin ja vaareihin, enimmäkseen kyläläisiä. Talkoilimme mm. risukon raivauksen ja polttopuiden teon parissa niin Rasimäen tsasounalla eli ortodoksisella rukoushuoneella kuin Tulehmolla, Rasimäen kylän yhteisellä ja avoimella tulistelupaikalla. Lounasaikaan talkoilaiset palkittiin runsaalla lounaalla ja pullakahveilla. Lounastellessamme tustustuimme kyläläisiin.

Kaupungissa ei pääse raivaamaan oman asuintalon saati kirkonkaan ympäristöä, kaikki on ulkoistettu rahalla erinäisille kasvottomille toimijoille. Kerrostaloasuja saa olla kiitollisen yllättynyt, jos naapuri vastaa tervehdykseen. Kaikkiin tiloihin pääsemiseksi tarvitsee avaimen tai sitä vartioidaan. Sellainen kasvattaa kuilua itsen ja ympäristön sekä itsen ja toisten välillä. Tämä muuttuu usein irrallisuuden ja merkityksettömyyden tunteeksi, jota yritetään karata TV-sarjoihin ja kerskakulutukseen. Toisin taas tämä yhteinen, konkreettinen, ympäristömme ilmeiseen pitkään vaikuttava talkoilumme ja yhdessä syöminen lisäsi osallisuuden kokemusta kylästämme ja vahvensi yhteenkuuluvuuden sekä luottamuksen tunteita välillämme!


Aurassa lentävät joutsenet tervehtivät meitä ja kun kamera on yleensä koko ajan kädessä oli se nyt kalsareiden povitaskussa, hermot meinasi mennä kuten joutsenet, vähän sain kuvattua.


PUU KAATUU! Silja oli juuri sen verran lähellä, että muistaa tuulen puuskan kun puu kaatui, Tämä kuva on tsasounan pihasta, välittömästi tuli negatiivista palautetta puiden kaadosta, kyllä niitä kaatui, lahoja ja tarkoitus oli ottaa tsasouna esille.


Mikään ei ole ikuista, puillakin on ikänsä ja parempi kaataa ennen kuin tulee tuhoja.

Ensimmäinen tulipaikkamme oli kirkkaan sinisen taivaan alla, nyt nuoret kaivoivat sen esiin, sillä se oli vajonnut yli puoli metriä, samalla Mika siirsi sen uuteen, näkyvään paikkaan, jossa on pöydät ja penkit, tulipaikka on rautaa, painaa satoja kiloja ja on  jonkun koneen osa joka raahattiin jostain paikalle jo yli kymmenen vuotta sitten.


Lusikat laitettiin ojennukseen, sillä yhdistyksen tavarat inventoitiin uudelleen kun omaisuus on lisääntynyt, hassua, oltiin Päivin kanssa joskus ammoisina aikoina vähän ostelemassa huutokaupassa  kun sai halvalla, niin, et usko, mutta ruokailuvälineitä on lähes tuhat, vähän naurattaa, ensi vuonna järjestämme kirpputorin vuosijuhlan yhteydessä jos hallitus suo ja myymme pois tavaroita joita emme ole tarvinneet.

Tsasounalla myös siivottiin kuten Tulehmollakin.

Ruokana oli hernekeittoa joka ei oikein maistunut kun jäi niin runsaasti,  ort. seurakunta tarjosi ruuan, harmittaa kun ajelin edes takaisin Tulehmon ja tsasounan välillä unohtui uupumuksen takia kuvaukset ruokailusta ja vielä Kaupunkien kauneiimmat kylät päräytti yli viisikymmentä henkeä bussilla katsomaan kyläämme ja tsasounaa, sain pitää tiukan vartin kestävän esittelyn vieraille, ei yhtään kuvaa, jes, heidän läsnäollessaan perustin TAALANTO talkoolaiset ryhmän tukemaan kylämme ja tsasounan toimintaa, talkoolaiseksi voi ilmottautua minulle tekstiviestillä, puheluja en ota vastaan, reagoin kyllä viesteihin.

Mitä opin päivästä, liika on liikaa yhdelle päivälle, ensi vuonna tehdään sama kuitenkin, kylämme kaunistuu yhdessä tekemällä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tervehdys Rasimäeltä

EI SAA ELVYTTÄÄ!

ITSESTÄÄNSELVYYS

USKOMATONTA!!!

MITÄ TÄÄ ON???

JÄLLEEN KERRAN

PIKKUJOULUT KUVINA

PULKKA KIISI

TUURILLA