EI SAA ELVYTTÄÄ!

 Tämän hetken tredi on ettei kukaan halua elvyttää enää ketään, ei lääkärit eivätkä lähimmäiset, asia oli huomattavissa eilen 6.5.2023 kun oli hätä/ensiapu ja etsintäopastus päivä, paikalle vaivautui hävettävän vähän oppijoita, luottamus itseen on kai niin suurta etten tarvitse mitään taitoja pelastaakseni esim.ihmishengen.


Kouluttajina oli Erkki Halonen - ensihoitaja ja Seppo Rautiainen- turvallisuuskouluttaja (vasemmalla), nyt oli kyllä todella innostavat kouluttajat, eivät menettäneet intoaan vaikka oli niin vähän ihmisiä paikalla, juttua riitti, asiaa,toivoa, intoa, kyllä tästä selvitään.

Tärkeintä oli aakostettu ja näin aloitetaan elvytys:

A- hengitys

B- kuuntele

C- verenkierto

D- tajunta

E- muu tutkimus

Mitä nämä asiat pitivät sisällään, sen me opimme, tässä ei ole mahdollista käydä lähemmin asiaa läpi.

AMBULANSSI

Kyläämme juuri koettuna kestää noin 20 minuuttia nopeimillaan, ambulanssi kulkee 2km jos nopeus on 120 km tunnissa, lisäksi huomioitava muu liikenne, mutkat, ym.siksi on tärkeää kylässä ihmisten osattava esim. painatuselvytystä.


Saimme kokeilla elvytystä, kuvassa Maritta elvyttää, 
itse kokeilin myös, reuma sattui, mutta tosi paikan edessä yrittäisin , unohtaen omat kipuni, kädet oli laitettava oikein, elvytettävän käsi nostettava pois tieltä, oli päästävä mahdollisimman lähelle, painelu pitää olla nopeaa ja aika voimakas, ei pidä sääliä jos elvytettävän kylkiluut rutisevat, ne paranevat kyllä, kun vain henki säilyy.
Verenkierto lähtee hitaasti käyntiin, noin 2 minuutin sisällä, painelua ei saa keskeyttää, pitää olla heti toinen jatkamassa, taukoa ei saa tulla.


Kuvassa on sydäniskuri- defibrillaattori, ulkolaisen nimen voi unohtaa ja puhua sydäniskurista, sydäniskuri on laite joka antaa voimakkaan sähköiskun käynnistäen sydämen, kylässämme pitäisi olla tällainen kone, hinta kaikkineen on 2000 euroa, siis laite, aurinkokennolla toimiva lämmitettävä kaappi ja kamera valvonta, paikka pitää olla keskeinen kuten erakkolan tsasounan seinä, siihen pääsee lähelle myös talvella, kertaan vielä, ambulanssi nopeimmillaan tulee kyläämme 20 minuuttia, mutta sydäniskurin haku mistä suunnasta tahansa erakkolaan kestää noin 5 minuuttia, jokainen minuutti on tärkeä.


Tässä elvytys alkaa, hetkeksikään ei saa lopettaa painelua, toinen auttaja asettelee laatat paikoilleen, niissä on liimakentät ja kuvat mihin kohtaan ne laitetaan, mitään ei saa tehdä ilman koneen ohjeita joka puhuu selkosuomea, jokainen ymmärtää ja kone sanoo jos teet väärin, ensinnä pitää laittaa painelulaatta jotta kone pystyy neuvomaan sinua, sitten vasta muut laatat.

IRTI!
kun on se hetki kun annetaan sähköisku kukaan ei saa koskettaa elvytettävää, ja parempi on jos kaikki sanoo IRTI!

Siis todella jännittävää, hermoilua, kaaosta, yritä olla rauhallinen, yritä, auta, keskity auttamiseen.

Ensiapua käytiin läpi vain mitä tarvikkeita pitäisi olla kotona, olen havainnut ettei monella ole edes laastareita kotona. Kirjasin nopeasti ylös jotain, lista on puutteellinen:
-pikaside
-puhdistusneste
-siteitä


Kaksi tuntia kylmässä, savussa meni nopeasti, oli kahvin vuoro, ja puhetta riitti.


seuraavana oli 
VAPAAEHTOISEN PELASTUSPALVELUN Pekka Lautanen Lieksasta.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelusta käytetään lyhennettä VAPETA, luulin ensin että puhumme nyt kalastukseen liittyvästä asiasta, selvisi, kuulovammaisena on toisinaan vaikea hahmottaa uutta asiaa, varsinkin jos käytetään ammattilaisten lyhenteitä, maallikkojen aikana ei niitä kannata käyttää, ei ole kiire , jaksamme kuunnella, saimme kattavan katsauksen vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnasta, kaikkea en kuullut, paristot vähissä varmaankin kuulolaitteissa, mutta tärkeimmän kuulin jos kylästä löytyy 10 henkeä niin, opetusta järjestyy, 

Lähtökohtana pidetään vuotta 1963 jolloin Muonion läheltä katosi noin viisi vuotias tyttö 24.5, etsintöihin osallistui noin tuhat henkeä, etsintä oli kaaottista, tyttö löytyi 11.6 hukkuneena, tämä tapaus oli alkuna 
vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle johon kuuluu jo noin 10.000 ihmistä.Kiitos kaikille opettajille, osallistujille ja on ihan pakko:Niin komee auto!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tervehdys Rasimäeltä

ITSESTÄÄNSELVYYS

OVI

USKOMATONTA!!!

MITÄ TÄÄ ON???

JÄLLEEN KERRAN

PIKKUJOULUT KUVINA

TUURILLA

PULKKA KIISI